Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μια συζήτηση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Η παρούσα κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού  διαμήνυσε πως είτε θα υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, είτε καθόλου.   Τι πάει να πει ακριβώς δίκαια ανάπτυξη είναι κάτι το νεφελώδες που δεν εξηγείται, αλλά νομίζω πως μπορούμε να δούμε έστω τι θεωρούν άδικη ανάπτυξη οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιες ταμπέλες.

*Του Μιχάλη Ιακωβίδη, ιδρυτή του Greek Liberties Monitor

Ενώ γίνονταν όλες αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις (και παράλληλα η εφορία έδινε άλλο ένα χτύπημα στην μεσαία τάξη της χώρας), η ‘άδικη ανάπτυξη’ έκανε απόβαση στη Μύκονο.

Στο Νάμμος ο Έρος Ραμμαζότι και ο Αντώνης Ρέμμος έδωσαν μια παράσταση που προσέλκυσε 1.300 άτομα. Οι άδικοι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο: το κόστος ανά άτομο ήταν 1500 ευρώ και ο συνολικός τζίρος ήταν 1.6 εκ. ευρώ. Στην Ελλάδα της Κρίσης, κάποιοι ξοδεύουν λες και δεν υπάρχει αύριο. Αυτό αποτελεί για κάποιους ένα καλό παράδειγμα της "άδικης ανάπτυξης". Κάποιοι να ανοίγουν σαμπάνιες, και κάποιοι λίγοι να βγάζουν εκατομμύρια. Μήπως το επόμενο στάδιο θα είναι ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό αυτών των προκλητικών συμπεριφορών;

Το πρόβλημα με τις κορώνες και τα πολιτικά τερτίπια είναι πως δεν μπορούν να σταθούν στην ανάλυση:

 -Ο τζίρος των 1.6 εκ. ευρώ έδωσε στο ελληνικό κράτος σε ΦΠΑ και μόνο, 385.000 ευρώ. Αν βάλεις και φόρους και άλλα, τα ποσά εκτοξεύονται.

 -Το Nammos δίνει δουλειά σε περίπου 150 εργαζόμενους, οι οποίοι "αδίκως" πληρώνονται από τα φιλοδωρήματα (υπολογίζεται πως βγάζουν περίπου 4000-5000 ευρώ το μήνα).

 -Το μεγαλύτερο μέρος των θαμώνων είναι ξένοι κροίσοι, οι οποίοι έρχονται και αφήνουν τα λεφτά τους εδώ.

Ο μύθος της δίκαιας ή άδικης ανάπτυξης μπάζει από παντού: ποιος αποφασίζει ποια είναι δίκαια ή άδικη ανάπτυξη; Τα λεφτά που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από την άδικη ανάπτυξη τα θέλουμε; Με ανεργία πάνω από 20%, οι 150 εργαζόμενοι καλύτερα θα ήταν να είναι και αυτοί άνεργοι;

Η ανάπτυξη θα έρθει, όταν σταματήσουμε να της βάζουμε ταμπέλες. Ιδιαίτερα όταν από τη μια τις βάζουμε, και από την άλλη δεν έχουμε πρόβλημα να παίρνουμε τα λεφτά από τις δραστηριότητες αυτές.